Kasulikud nipid

Nipp: Sügavkülmutamise 7 nippi

Üha enam leian enda jaoks sügavkülma võlusid, sest peaaegu kõike saab sügavkülmutada ja hiljem samaväärselt süüa. Soovitan kõik, mis on varsti külmkapis halvaks minemas, sügavasse visata – sügavkülm on imeline asi! Kirjutage kindlasti peale kuupäev, mil toit on valmistatud või sügavkülma pandud. Nüüd aga nippide juurde mida ja kuidas mina sügavkülmutan ja kuidas pärast toidutegemisel kasutan.

1. Juustud

Olin varem vaid riivjuustu sügavasse pannud, et seda siis näiteks pasta tegemisel kastmesse lisada või tortillasnäkkide küpsetamisel kasutada. Eelmise aasta märtsis aga panin sügavasse camemberti juustu ja Otto toorjuust, millel oli parim enne kuupäev kohe kätte jõudmas, lootes, et ehk saab kunagi ikka sellest midagi teha. Ausalt, ma lihtsalt ei raatsinud neid ära visata! 5 kuud hiljem sulatasin camemberti juustu üles, maitsestasin küüslaugu ja oliivõliga ning küpsetasin ahjus 15 minutit 180 kraadi juures. Sulav juust näkileibade või saiakrutoonidega sai tol õhtul veini kõrvale ideaalseks snäkiks. Samuti katsetasin ära ka sügavkülmas seisnud toorjuustu. Sulatasin selle üles ja valmistasin Manhattani toorjuustukoogi – polnud samuti kuidagi aru saada, et juust oleks varem sügakülmutatud olnud. Juustude puhul soovitan lihtsalt neid igaks juhuks pärast kuumtöödelda, siis on konsistents parem. Samas pole ma näiteks proovinud sügavkülma mozzarellast lihtsalt tomati ja basiilikuga salatit teha. Võib-olla maitse ei erinegi.

2. Hapukoor

Ideaalne nipp, kui samuti kuupäev kukub. Niimoodi olen kasutanud hapukoort näiteks selle koogi valmistamisel.

3. Tortillalehed

Avatud tortillapakk pange samuti sügavasse. Ärge muretsege, lehed tulevad väga ilusti teineteise küljest pärast lahti ja üks leht sulab mõne minutiga üles ning maitse ei muutu.

Avokaadopüree
Spinatikuubikud
4. Smuutide jaoks erinevad asjad kuubikuvormi

Puuviljad ja avokaado püreeks, poest püreed (nt mangopüree), jogurt samuti kuubikuvormi. Kui külmunud, siis välja võtta ja hoiustada kotis või karbis. Smuutide tegemisel hea vajalik kogus blenderisse panna. Annab ka külmaefekti smuutile juurde.

5. Banaanid

Minul alatihti saavad banaanid üliküpseks, kuna ei jaksa neid nii ruttu ära tarbida. Siis aga koorin banaanid ära, lõikan tükkideks, külmutan eraldi kandiku peal ära ja siis hoiustan koti sees. Samuti hea smuutide sisse panna.

6. Värske spinat

Smuutide, salati või omleti tegemiseks ostan tihti poest karbi spinatit aga samuti lihtsalt ei jaksa seda pakki enne ära kasutada, kui see halvaks juba läheb (salatit säilitan külmikus niiske paberkäterätiku all). Seega panen poest ostetud spinatipaki pärast lehtede pesemist ja kuivamist otse sügavasse. Lehed külmuvad nii, et on teineteisest eraldi ja seega on neid hea külmunult toidutegemisel kasutada. Samas võib ka nendest püree teha ja kuubikuvormides hoiustada aga lehtede näol on seda palju lihtsam teha.

7. Jääkuubikud eraldi karpi

Teen jääkuubikuid 3 restiga ning kui vesi nendes on jäätunud, kopsin nad ühte suuremasse plastikkarpi, kust neid on joogi sisse väga hea võtta. Seega on suurem kogus jääb kodus igaks juhtumiks alati olemas. Samas tükeldan enne vormi sisse mõnikord ka sidrunit või laimi!

Mis on teie sügavkülma nipid, mida võiksin ka ise kasutusele võtta?

 

Loe veel ka...

2 Comments

  1. Kristi says:

    Kuna mees kipub tegema vahepeal süüa tervele külale, siis paneme portsude kaupa suppi (nt seljanka, hernesupp vms), guljašši, potiliha, pasteeti jne sügavkülma ja vajadusel sulatame üles. Maitse on sama hea kui värskelt (seljanka puhul isegi parem) ja hea on võtta, kui keegi süüa ei viitsi teha.
    Kui laps oli väiksem, siis aurutasin ja püreestasin erinevaid vegetaableid ja puuvilju ning külmutasin jääkuubikuvormides. Hea oli panna paar kuubikut kuuma pudru sisse (puder jahtus kiiremini).
    Kui laps oli juba natuke suurem ja sõi päris toitu (aga mitte veel päris meiega sama), siis tegime korraga veidi rohkem ja panime sügavkülma. Hea oli võtta nt maitsestamata kana, liha, kala, riisi, brokkolit vms ja lapsele üles paras ports üles sulatada.
    Mul hakkab alati ananassist suu kipitama ja seda palju ei jõua süüa. Üle jäänud ananassi viilud olen pannud sügavkülma ja neid on hea smuuti sisse panna. Tõenäoliselt saab teiste üle jäänud puuviljadega sama teha.
    Teinekord jääb veinipudelisse suurem või väiksem kogus alles ja enamasti ei ole tahtmist nt suvalisel kolmapäeva õhtul seda tühjendama hakata. Ülejäänud veini olen kuubikutesse pannud ja ära külmutanud, seda saab edaspidi toitude sisse panna.

    1. Marie says:

      Kristi, väga hea, et samuti sügavkülmast viimast võtad ;)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga