Kasulikud nipid

Vaakumaparaat – nipid toidu säilitamiseks

Sain poolteist aastat tagasi endale kingituseks vaakumaparaadi ning olen tänaseks teinud sellega põhjalikumad katsetused toitude säilitamise ja hoiustamise kohta ning oskan nüüd seda infot ka teiega jagada.

Mulle ei meeldi küll plastiku mõttetu ja liigne tarbimine, kuid olengi seisukohal, et igat kotti, mida ma olen vaakumaparaadiga kasutanud, kasutan veel mitmeid kordi – pesen puhtaks ja kasutan jälle.

Mille jaoks on vaakumaparaat minu arvates hea?

Mina kasutan vaakumaparaati peamiselt toitude sügavkülmutamiseks, kuid samas on see leidnud kasutust ka külmikus oleva toidu pikaajalisemaks säilitamiseks. Vaakumaparaadi põhimõte toidu säilitamisel on see, et pakendist imatakse välja kõik õhk ning seega ei saa toit seal rikneda. Samuti ei pääse sügavkülma puhul külm otse toiduainele ligi ning seega ei saa toit külmakahjustusi (ing k freezer burn).

Müügil on kindlate mõõtudega kotte ning ka rullis kilesukkasid (hea ise vajalik mõõt lõigata). Pildilt on ka näha varem kasutusel olnud ning puhtaks pestud kotid. Mina hoiustan neid kingakarbiga köögisahtlis.

Nipid ja trikid vaakumaparaadi kasutamisel:

  1. Sildista alati pakendid toiduaine nime ja kuupäevaga, millal toit pakendatud on. Sellega saad vältida teadmatust, mis seal koti sees on. Kuupäeva märkides on hea jälgida, et vanemad toidud enne ära saaks kasutatud.
  2. Otsa hulgi ja pakenda enda soovitud koguse järgi. Ehk osta toiduainet suuremas koguses ja jaota vaakumaparaadiga need väiksemateks portsjoniteks. Mina kasutan seda nippi näiteks Orgu toitumiskava kasutades iganädalaselt, kui poekraami külmikusse või sügavkülma panen. Näiteks ostan suure lõhe, lasen selle Toomasel ära puhastada ja siis teen toitumiskava järgi vajaliku kaaluga tükid ning pakendan need eraldi. Kirjutan peale kaalu ja panen sügavasse. Nii tean täpselt, et mul on toiduvarud olemas ja saan toitumiskava järgi lihtsamalt süüa teha. Sama teen ka näiteks kana, sealiha, hakkliha puhul.
  3. Vaakumpakendiga on väga hea sügavasse kõiksugu asju panna, sest niimoodi saab palju rohkem ruumi kokku hoida kui karpidega.
  4. Kuna minu vaakumpakendajal on ka peale vakumeerimisfunktsiooni lihtsalt koti sulgemisfunktsioon, siis ma kasutan enda aparaati ka kastmete, suppide, letšo vms vedelama kraami hoiustamisel sügavas.
  5. Kasutan vaakumpakendit ka kuivainete (krõpsud, küpsised vms) hoiustamisel. Samuti siis sel moel, et ostan suurema koguse ning pakendan väiksemateks osadeks. Nii ei saa toit õhku, ei muutu nätseks ja midagi ei lähe raisku.
Krõpsupaki taassulgemine
Tükeldatud rabarber koogi jaoks ja puhastatud tint praadimiseks
Pohlad ja mustikad eelmisest suvest
Puhastatud latikas suitsutamiseks

Ma kordan, et neid vaakumpakendaja kotte kasutan ma mitmeid kordi – pesen puhtaks ja saan korduvkasutada. Niimoodi hoian ka pakendite kasutamisel piiri!

 

Minu vaakumaparaat on pärit Pakendikeskusest ja hetkel on selle hinnaks seal 84 eurot.

Uuri ka postitust “SÜGAVKÜLMUTAMISE 7 NIPPI“!

Loe veel ka...

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga