Sügavkülmutamine

Sügavkülmutamine on üks väga hea toitude säilitamise viis, kuid vahel sügavkülmutatakse teadmatult või siis ei sügavkülmutata üldse neid toiduaineid, mida saab sügavkülmutada. Selliselt toidu säilitamise eesmärk on tagada toiduaine maitse, aroomi, värvuse ja toiteväärtuse püsimine. Külmutada tasub vaid kvaliteetseid tooteid ja toorainet. Tavaliste koduste sügavkülmikutega toimub toitude säilitamine -18 °C juures.

Jääkambrit ja sügavkülma tuleks sulatada, kui härmatiskihi
paksus on rohkem kui 5 mm.

Sügavkülmiku hooldus

Jääkambrit ja sügavkülma tuleks sulatada, kui härmatiskihi paksus on rohkem kui 5 mm. Seintele tekkinud härmatist tuleks eemaldada külmikuga kaasasolevat plastkaabitsat kasutades. Kui sulatamine on lõppenud, tuleb külmiku sisamus täielikult ära kuivatada. Külmiku sisemust tuleks puhastada vähemalt 2-3 korda aastas. Puhastamiseks kasuta sooja vee ja söögisooda lahust, pärast loputa puhta veega. Kasutada ei tohiks abrasiivseid aineid, pesuvahendeid ega seepi.

Vaakumaparaat

Millised on õiged külmutamiseks mõeldud pakendid?

Kõik toiduained, mida soovite sügavkülmutada, peavad olema pakendatud, et vältida erinevate toiduainete kokkupuutumist. Samas ka selleks, et toiduained ei saaks otseseid külmakahjustusi (ing k freezer burn). Kindlasti ei sobi sügavkülmutamiseks klaasnõud, sest jäätumisel toiduained paisuvad ja klaas võib praguneda. Siinkohal märgin ära, et palun ärge pange kunagi sügavkülma vahuveine või õllepudeleid. Mõttega “Korraks panin!” pudel võib pauguga puruks lüüa ja no seda sügavkülma koristamist ei taha keegi läbi teha. Uskuge mind, olen pidanud selle Toomase õllepudeli pärast läbi tegema.

  • Külmutatavad kogused peaksid olema sellised, et need tarvitatakse ühe korraga ära.
  • Kord ülessulanud toiduaineid uuesti külmutada ei tohi, sest siis väheneb toiteväärtus.
  • Iga pakend tuleks märgistada – toiduaine nimetus, külmutamise kuupäev ja soovi korral ka kogus või muud märkused.
  • Korduvkasutatavaid pakendeid tuleb enne uuesti tarvitamist hoolikalt pesta.
  • Valmistoit pakkida portsjonitena ja lasta enne külmutamist maha jahtuda.
  • Vedelatele toitudele jäta umbes kümnendiku võrra jagu paisumisruumi.
  • Üks parimaid viise on kasutada vaakumpakendamist!
Pakendite sisepoolele moodustuvad jääkristallid, mis on on seletatavad pideva temperatuuri kõikumisega sügavkülmas.

Säilitamine

Tööstuslikes külmhoonetes on külmutamise temperatuurid madalamad (-30 °C) ning seega on seal tingimused toiduainete säilitamiseks ideaalsemad ja külmutamise ajal ei toimu toiduainetel mingeid muutusi. Küll aga poodides või kodudes on külmutamise temperatuurid kõrgemad (-18 °C) ning sellest tingitult võib pakendite sisepoolele moodustuda jääkristalle, mis on on seletatavad just pideva temperatuuri kõikumisega. Sellepärast tuleks vältida kodus ilma põhjuseta sügavkülmaukse avamist.

Tavaliste koduste sügavkülmikutega toimub toitude säilitamine -18 °C juures.

Toiduainete sulatamine

Toiduainete ülessulatamine peaks toimuma suhteliselt pikka aega samades tingimustes kui külmutamise ajal. See tähendab, et soovitatav on tõsta sügavkülmast võetud toit külmiku jahedakappi ehk tavalisse külmiku ossa. Kui aga pole aega niimoodi toiduaineid ülessulatada, siis tuleks toiduaine pakkida tihedalt kilekotti või vettpidavasse pakendisse ning asetada rohke külma vee alla või panna vette sulama (vett aeg-ajalt vahetades). See siis käib näiteks liha-, kana- ja kalatoodete kohta. Külmutatud marju ja puuvilju võib üles sulatada ka külmkapist väljas ehk toatemperatuuril. Külmutatud köögiviljad ja küpsetamisele minevad saiad ja leivad ei vaja ülessulatamist, sest neid võib kasutada ka külmutatult.

Mikrolaineahjus toiduainete sulatamine

Kui meie endale köögimööblit planeerisime, siis mina välistasin mikrolaineahju olemasolu koheselt. Ma lihtsalt ei tahtnud, et see variant meil kodus olemas oleks ja et me koguaeg seal toitu soojendama hakkame. Samas ei ole ma ka mikrolaineahju olemasolu vajadust kodus tänaseni näinud. Toiduainete sulatamiseks soovitatakse mikrolaineahju kasutada vaid siis, kui on kiire, sest eks see kiirsulatus vähendab ju samuti toiduaine toiteväärtust. Meil on alternatiivseks meetodiks olemas ringleva õhuga elektriahi spetsiaalse sulatusprogrammiga, kuid me ei ole seda varianti ülessulatamiseks väga kasutanud.

***********************************************

Varem samal teemal tehtud postitused:

Vaakumaparaat – nipid toidu säilitamiseks

Sügavkülmutamise 7 nippi

Shelf cooking ehk kapikokkamine

Külmkapi nipid ja trikid

Leave a Reply

Your email address will not be published.