On aeg taaskord teile paar kasulikku nippi jagada, mida mina enda igapäevaelus kasutan ning tänu millele on tõesti külmkapi organiseerimine ja koristamine ning ka toidu säilitamine palju lihtsam. Varem olen kirjutanud postituse sügavkülma nippidest, kuid täna jagan tarkusi külmikust!
1. Riiulitele alused
Et külmkappi oleks lihtsam puhtana hoia, soovitan riiulid katta tavaliste lauamattidega. Mina ostsin enda omad 9 aastat tagasi Jyskist ja kasutan neid siiani. Külmkapi puhastamiseks ei pea ma klaasist riiuleid välja võtma ning saan vaid alusmatid ära pesta. Värvilised ja mustritega alusmatid annavad ka külmikule veidi rõõmsamat tooni juurde ning on nagu väike kaunistuselement.
2. Igal asjal olgu oma kindel koht!
Ma tean, et olen enda külmiku organiseerimisega paljude jaoks liiga organiseeritud inimene, aga uskuge mind, seda nippi kasutades muudate enda elu palju lihtsamaks. Jaotage külmkapi riiulid ja sahtlid vastavalt enda vajadustele ära, kui võimalik, siis ka sildistage***. Nii saate kindel olla, et külmikus on alati asjad enda kohal ja ka teised pereliikmed ei saa seal segadust tekitada.
Minu külmkapi süsteem on näiteks selline:
riiulid ülevalt alla: 1. piimatooted ja munad, 2. juustud, või ja leivapoeg, 3. lihatooted, 4. ülejäägid
uksesahtlid ülevalt alla: 1. tsitruselised, 2. maitseained, 3. moosid ja hoidised, 4. kastmed, joogid
Mulle meeldib see nipp ka sellepärast, et toidupoest tellimust tehes hakkan ma enda peas just niimoodi külmkapi riiuleid ja sahtleid mööda järjest toiduaineid valima ja ostma, et mida vaja oleks.
*** Sildistamiseks soovitan kasutada kleebiseprinterit! Ise kasutan Brother firma masinat.
3. Ära hoia piima ja jogurtit uksesahtlis!
Piima, jogurti jms piimatoote koht on võimalikult külmkapi tagaseina lähedal! Külmiku uksesahtlid on külmikus kõige soojem koht, sest uksi kinni ja lahti tehes uksesahtlite temperatuur kõigub, ning seega seal piimtoodete hoidmine võibki olla nende kiire riknemise põhjus. Uksesahtlites hoia kastmeid (ketšup, majonees), moose, sinepit, pestot jms. Piimatooted aga paiguta tavalisele riiulile ja külmkapi tagaseina lähedale.
4. Keedetud muna =)
Kui oled keedetud munade fänn, siis see nipp siin on sulle! Esiteks soovitan ma nädala jagu mune valmis keeta korraga, sest koorimata keedetud munad säilivad külmikus nädal aega väga hästi. Pärast munade keetmist lase neil maha jahtuda, koorel kuivada ning siis märgi markeriga koore peale armas naerunägu ning hoiusta neid külmkapi riiulil (jällegi mitte uksesahtlis).
5. Sügavkülma kõik, millel kukub kuupäev
Paljud inimesed ei mõtle võib-olla sellele, aga on nii palju asju, mida kõike annab sügavkülmutada. Loe minu postitust sügavkülma nippide kohta SIIT! Kuid käesoleva nipi point on selles, et kui panete poest ostetud tooteid külmkappi või korrastate külmikut, jälgige toiduainete kuupäevi ja kui mõne toote säilivuskuupäev on lähenemas või käes, siis pange see sügavasse. Paljusid asju saab ilma töötlemata kohe pakendiga sügavasse visata ja kui on tarvis, siis eelnevalt kuumtöödelge või pange toiduaine külmutamiseks mõeldud karpi.
***************************
Vaata veel ka minu blogipostitust vaakumaparaadiga toitude säilitamise kohta!
Kirjuta oma kommentaar