Viimasel ajal on väga popiks teemaks multikeetjad, aeglaselt küpsetajad ja rõhuga küpsetajad – müstilised köögimasinad. Eesmärgiga toit perele vastavalt olukorrale ja vajadusele kas siis kiiresti või just aeglaselt ja seejuures tervislikumalt valmis teha, tellisin ma mõned kuud tagasi endale sünnipäevakingitusena Pressure King Pro poti. See on üks imeline pott väga lihtsalt toit valmis teha. No tegelikult teeb pott enamasti sinu eest ikka kõik töö ära ja selles ta põhieesmärk ju ongi.
Mis on poti maksumus ja kust sain?
Neid potte on erilaadi, eri mõõtudes ja firmasid ka meeletult palju, aga mina keskendun enda poti võimalustele. Minu potiks on siis Pressure Cooker King Pro 6 L ja hinnaks koos postikuluga Inglismaalt tuli 126,12 eurot. Tellisin poti www.harrods.com lehelt. Toomas ostis mulle Oomipoest juurde ka UK-EU pistiku ülemineku, mis maksis 3 eurot. See pott on siis multikeetja, aeglaselt küpsetaja, rõhuga küpsetaja ning funktsioonide hulka kuuluvad ka praadimine ja aurutamine.
Miks see pott nii äge on?
Kõige suurem pluss selle poti juures ongi see, et minul on vaid vaja toidu alguskäik ära teha (näiteks miskit eelnevalt samas poti praadida või lihtsalt komponendid potti panna) ja masin teeb siis kõik minu eest ära. Näiteks saan ma õhtul panna potti valmis kartuli, porgandi ja liha, lisan veidi puljongit (alati peab potis olema mingi kogus vedelikku) ja seadistan aeglaselt küpsetuse programmi taimeriga nii, et hommikul kella kaheksaks on järgmise päeva toit ilusti valmis ja isegi soe. Samas on see ideaalne võimalus toit kiiresti valmis saada. Näiteks, kui ma õhtul töölt tulen saan ma rõhu programmiga kiiresti risoto teha ja toit on 30 minutiga pere jaoks valmis. Samuti saab selle potiga valmistada ka otse sügavkülmast võetud toiduaineid.
Vastavalt potiga kaasas olevale retseptiraamatule peaks potiga saama teha ka näiteks jogurtit, moosi, kooke, pitsatainast jms. Neid ma veel küll proovinud ei ole aga tuleb usinasti katsetama hakata, sest selle poti kasutusvõimalused on tõesti seinast seina. Praeguseks olen proovinud näiteks ära aurutamise, kartulite keetmise, sushiriisi, pasta ja suppide tegemise. Kõige rohkem selle poti juures meeldibki mulle see, et ma panen kaane kinni ja toit valmib ise. Ma ei pea muretsema põhjakõrbemise või ülekeemise pärast.
Kes veel selliseid potte kasutab? Jagage retsepte ja nippe, trikke!
*****************************************
Pressure Cooker RISOTO
Jagan ka üht risoto retsepti, mis viis kohe esimesel korral keele alla ja valmis kiiresti. Originaalretsept pärineb SIIT! Selle risoto imelise maitse annab kohe kindlasti piparmünt – ma ei tuleks selle pealegi, et soolasesse toitu piparmünti lisada, rääkimata datlitest.
Vaja läheb:
- 2 spl õli
- 1 hakitud sibul
- 1 purustatud küüslauguküüs
- 2 hakitud porgandit
- 250 grammi risotoriisi
- 1 liiter puljongit
- 5 hakitud datlit
- soola, pipart
- riivitud laimikoort
- hakitud piparmündilehti
- 250 grammi külmutatud herneid
- 1 spl sidrunimahla
Valmistamine:
- “FRY” programmiga lisa potti õli, hakitud sibul ja porgand. Prae ~3 minutit, kuni porgand on pehme.
- Lisa purustatud küüslauk ja risotoriis ning küpseta veel 1 minut.
- Lisa nüüd 1/4 puljongist ja kuumuta veel paar minutit, kuni puljong on riisi sisse tõmbunud.
- Lisa ülejäänud kogus puljongit, datlid, sool ja pipar.
- Sega läbi, sulge kaas ning sulge ka rõhunupp, vali “RICE” programm – selle järgi valmib risotoriis 12 minutiga.
- Kui programm on lõpetanud töö, jäta rõhunupp suletuks ja oota umbes 10 minutit, et rõhk tuleks loomulikul viisil ise välja.
- Kui rõhuklapp on langenud, keera rõhunupp lahti, et tagada kogu rõhu vabanemine.
- Ava ettevaatlikult poti kaas ja lisa laimikoor, piparmündilehed, herned ja sidrunimahl. Sega ja lase risotol veel 3 minutit “HEAT” funktsiooniga töötada – herned sulavad selle ajaga üles ja toit saab lõplikult valmis.
Veel retsepte selle poti kohta leiab SIIT!
Kirjuta oma kommentaar