
Eelmise aasta jaanide ajal olime sõprade maakodus külas – selline päris ehe ja ajatu koht, kus hommikukohv maitseb teisiti, aeg liigub aeglasemalt ja ümberringi on rohelust nii palju, et hing saab puhkust. Just seal, nende aia servas, märkasin eelmisel aastal pisikest kuid lopsakat leedripuud. Küsisingi puuomanikult, et kas tohin mõned õied endale korjata, sest tahaksin proovida ise leedriõiesiirupit teha. Luba saadud ja see mõte ei jäänudki ainult mõtteks – kodus valmis esimene partii kuldset ja imeliselt lõhnavat siirupit. Ja nüüd, aasta hiljem, on sellest saanud juba väike suvine traditsioon. Ja nagu ikka… Valmistamine ei ole üldse keeruline ega raske.

Vaja läheb:
- 30 leedripuuõit
- 2 l vett
- 2 kg suhkrut
- 4 sidrunit
- 30 g sidrunhapet
Valmistamine:
- Pane vesi ja suhkur potti ning kuumuta kuni suhkru lahustumiseni.
- Tõsta pott tulelt, lisa tükeldatud sidrun ja sidrunhape.
- Lisa sinna ka putukatest puhtaks pestud leedripuuõied ning sega kõik omavahel läbi. Vedelik peaks kõik õisikud ära katma. Vajadusel pane näiteks sinna peale taldrik koos raskusega.
- Kata pott kaanega ja jäta 3 päevaks seisma.
- Kurna siirup sõela abil ning pane steriliseeritud pudelitesse.
