Retsept: Leib (uuendatud)

Leiva küpsetamine

9 aastat tagasi postitatud leiva retsept vajas täiendamist ja uuendamist ning seega siin ongi eelmise retsepti veidi täiustatud versioon. Olen nüüdseks leiba teinud üle kümne aasta ja see on siiani üks pere, sõprade ja ka külaliste südameid võitev lisand söögilaual. Uuendatud retseptis olen muutnud vaid veidi koguseid ja lisanud tegemise lihtsustamiseks mõned võtted. Üldpildis on valmistamine endiselt sama.

Postituse alt leiad ka video, kuidas ma ise päriselt kodus leiba valmistan.

Leiva valmistamine

vaja läheb (ühe leiva kohta):
1. päeval:

  • 420 ml käesooja vett
  • 130 g rukkijahu

2. päeval:

  • 2,5 tl peensoola
  • 0,6 dl suhkrut
  • 130 g rukkijahu
  • 260 g nisujahu
  • rosinad ja seemned

VALMISTAMINE:

1. päeva hommikul:

  • Võta leivapoeg külmkapist välja. Võta kaas pealt ära ja jäta terveks päevaks seisma.

1. päeva õhtul:

  • Pane leivapoeg suurde kaussi.
  • Lisa 420 ml käesooja vett ja 130 g rukkijahu.
  • Sega vispliga korralikult läbi.
  • Kata kauss toidukilega ja jäta (soojemasse kohta) seisma.

2. päeva hommikul:

  • Lisa käärinud juuretisele 2,5 tl soola ja 0,6 dl suhkrut.
  • Lisa juurde 130 g rukkijahu ja 260 g nisujahu.
  • Sõtku käsitsi või kasuta köögikombaini.
  • Kui näed, et koostisosad on segunenud, võta järgmiseks korraks leivapoeg. Jäta see lahtise karbi sisse kerkima ning päeva lõpus (mina teen seda pärast leiva küpsetamist) sulge kaanega ja pane külmkappi.
  • Nüüd võid lisada rosinaid, seemneid jms.
  • Sõtku tainas käsitsi korralikult läbi või kasuta selleks köögikompaini.
  • Määri leivavorm võiga või kasuta minu nippi. NIPP: kortsuta küpsetuspaber jooksva vee all kokku, pigista üleliigne vesi välja ja pane küpsetuspaber vormi.
  • Kui tainas on korralikult läbi segatud, siis pane see küpsetusvormi.
  • Tee taigna sisse sõrmega kolm „armastuse“ auku ja lisa soovi korral peale seemneid.
  • Pane vorm külma praeahju rätiku alla kerkima. Las leib kerkib senikaua, kuni tainas on vormi ääreni ulatunud.
  • 2. päeval pärast kerkimist – küpsetamine:
  • Kui leib on ääreni kerkinud, võta käterätik leiva pealt ära.
  • Pane ahju põhja veega täidetud ahjukindel vorm.
  • Pane ahi tööle: pöördõhk ja 250 kraadi. Pane ka taimer kindlasti tööle. Pintselda iga temperatuuri muutmisega leiba veega.
    • 250 kraadi juures 15 minutit
    • 225 kraadi juures 15 minutit
    • 200 kraadi juures 15 minutit
    • 175 kraadi juures 15 minutit
Käärinud leivajuurestis 2. päeva hommikul
Käärinud leivajuurestis 2. päeva hommikul
Kasutan segamiseks ja sõtkumiseks köögikombaini
Kasutan segamiseks ja sõtkumiseks köögikombaini
Kerkinud leib
Kerkinud tainas enne küpsetamist
Leib pärast küpsetamist
Leib pärast küpsetamist

Kust saada leivajuurestist ehk leivapoega?

Kõige lihtsam viis on saada see sõbra käest, kes ka ise kodus leiba teeb või näiteks osta Taluturult. Kui aga neid võimalusi ei ole, siis on võimalik leivajuurestis ka ise endale valmis meisterdada. Mina ei ole seda pidanud kunagi ise tegema, kuid internetist leidub selleks mitmeid õpetusi.

Vaata ka videoõpetust ja proovi leiva küpsetamine ka ise kindlasti järele. Edu!

Kirjuta oma kommentaar

Sinu e-maili aadressi ei avalikustata.