Pärast saate “Laseri” üht episoodi, kus räägiti saias peituvatest lisaainetest, mida inimene tegelikult ei vaja, võtsin kätte ja otsisin proovimiseks ka endale ühe saia valmistamise retsepti. Selle järgi valmib sai imelihtsalt ja kiirelt!Nüüdseks olen seda retsepti järgides mitmeid kordi saia teinud ja kiidan ning soovitan ka teile!
Taina kokkusegamine võtab 20 minutit ja selle valmistamise koostisosad on enamasti alati kodus olemas. Proovige ka ise järele ja ma luban, et edaspidi te ei pea poest saia ostma minema! Ise tehtud sai läheb koostisosade poolest maksma ~1,40 €.
Vaja läheb:
- 300 ml piima
- 30 g võid
- 35 ml mett või 15 ml suhkrut
- 1 tl kuivpärmi
- 1 muna
- 1 tl soola
- 800 ml jahu (kasutasin nisujahu)
- õli ja riivsai vormi ettevalmistamiseks
Valmistamine:
- Pane kastruliga piim, või ja mesi pliidile soojenema. Soojenda seni, kuni või ja mesi on piimaga segunenud. Lase pliidilt võetud segul veidi maha jahtuda.
- Kalla nüüd see segu suuremasse kaussi (kätega taina segamiseks) või taina valmistamiseks mõeldud mikserisse. Lisa pärm, muna, sool ning hakka tainast segama lisades aeg-ajalt juurde ka jahu.
- Sõtku käsitsi või lase mikseril töötada umbes 5 minutit. Lõpuks peaks tainas kausi küljest lahti tulema ja enam mitte kleepuma (vajadusel lisa selleks jahu juurde).
- Õlita küpsetusvorm ja puista vormi äärtele riivsai.
- Vormi tainast päts ja aseta vormi. Pane käterätik peale ja lase kerkida umbes 45 minutit.
- Kuumuta ahi 200 kraadi juurde (pöördõhuga programm) ja küpseta 20-25 minutit alumisel restikõrgusel kuni sai on pealt pruun.



Näpunäiteid saia valmistamisel ja hoiustamisel
Soovitan teha mitu pätsi korraga. Ise teen näiteks 2 pätsi, millest ühe panen sügavkülma. Sealt välja võttes ja üles sulades on sai mõnusalt pehme.
Hoiustan saia paberkoti sees – säilib hästi ja kaua.
Blogist leiad ka retsepti leiva tegemiseks. Kui oled Pärnust ja soovid endale leivapoega, siis võid minuga ühendust võtta ja ma jagan seda heameelega. Veel leiad blogist keefirileiva retsepti ning varsti jagan kindlasti ka üht odrakaraski retsepti.
11 thoughts on “Retsept: Sai”
Kui suur on vorm ?
Nii-öelda tavaline leivavorm (25x11x7cm)
Esmalt 800 g jahu tundus mulle palju, sest kahe pizza retseptis tuleb võtta 400 g jahu, aga pitsa on lame ja sai kõrge, nii, et loogiline.
Väga hea retsept,kuna lapsel glut ja lact talumatus asendasin teiste jahu ja taimse piimaga sai samuti väga maitsev.Aitäh retsepti eest🥰Kahjuks ei saa oma saiast pilti lisada😉
Pildi võid mulle ka meili peale saata, kui seda enda Instagramis jagada võin :)
Väga tore, et retsepti enda lapse jaoks sobivaks muutsid ja sai maitses! Tagasiside on mulle väga oluline :) Aitäh!
Kuidas seda tavalise ilma pöördõhuga ahju puhul teha võiks?
Vali lihtsalt küpsetusprogramm (ülevalt ja alt) ja katseta. Siit lehelt saad täpsemat infot erinevate programmide kohta: https://kodu.geenius.ee/eksklusiiv/aga-mida-see-nupp-teeb-ehk-koik-sinu-praeahju-funktsioonid-mida-sa-oigesti-kasutada-ei-ole-osanud/
Imemsitsev sai, aitäh 🙂
Prooviks sai teha 2 pätsi hommikul, need kadusid kohe, õhtul nüüd tegin 4 pätsi juurde, 2 tulid ahjust välja, ja 2 panin ahju, ennem kui valmis viimased on juba 1 päts otsas 😁
Väga tore, et minu retsepti järgi tehtud saiad läksid nagu niuhti! 🤩
1 tl kuivpärmi – kui palju võib kuivpärmi asmele lisada siis presspärmi ? :)
Aitäh huvi tundmast! Ma ise olen kasutanud vaid kuivpärmi, kuid leidsin internetist asenduse kohta sellise info: Presspärmi ja kuivpärmi asendamise puhul tasuks teada, et nende vahekord on 1 : 3 ehk siis 30 g presspärmi asemel kasuta 10 g kuivpärmi. Kuivpärm kannatab ka veidi kõrgemat temperatuuri ja vedeliku soojus võib kuivpärmi kasutamisel olla kuni 45 kraadi.